TYP: a1

Smak kawioru i szampana

sobota, 10 marca 2012
MZ

Jak co roku, gdy pierwsze marcowe słońce oświetlało szczyty Tatr, Andrzej zapraszał swoich przyjaciół, z którymi spędził sporo czasu pod żaglami do swojego niewielkiego góralskiego domu. Zawsze przybywali z ochotą, bowiem te tradycyjne spotkania służyły zarówno snuciu wspomnień, jak i planów przyszłych żeglarskich wypraw.

Siedzieli na niewielkim tarasie z którego roztaczał się bajkowy widok. Ośnieżone góry lśniły, wszyscy wiedzieli, że to co oglądają, to prawdopodobnie najpiękniejsza, najbardziej rozległa panorama Tatr. Dom stał w odludnym miejscu, aby tu dotrzeć trzeba było pokonać spory odcinek duktów leśnych, w tej porze roku jeszcze pokrytych grubą warstwą śniegu. Ale warto było – widok rekompensował wysiłek. Pierwsza swoją opowieść rozpoczęła Ewa, relacjonowała swój rejs od Barcelony na Baleary i z powrotem. Pogoda nie sprzyjała, właściwie cały przelot przyszło odbyć w tężejącym sztormie. Dopiero gdy dotarli do Port Pollensa na Majorce wiatr się zmniejszył i dalsza żegluga przebiegała już rekreacyjnie. Gdy skończyła, wyjęła z plecaka specjalnie przywiezioną na tę okazję butelkę hiszpańskiego, musującego wina Cava – produkowanego tradycyjną metodą szampańską. Teraz pałeczkę przejął Andrzej. On pożeglował ze Szczecina do Kłajpedy, a potem przez Rygę aż do Tallina. Z tego rejsu przywiózł spory słoik czerwonego kawioru. Maciek w tym roku nie wyruszył na morze, pływał jedynie na jeziorach, nic zatem dziwnego, że jedyną rzeczą, którą mógł przed przyjaciółmi zaprezentować była paczka krakersów kupionych w sklepiku w Giżycku. Strzelił szampan, Andrzej zaczął rozkładać kawior na krakersach, góry połyskiwały w słońcu, atmosfera stawała się coraz bardziej przyjazna. Zaczęto snuć plany najbliższych rejsów.

Cava i kawior

Cava to znakomite hiszpańskie wino musujące, niczym nie ustępujące tym z Szampanii, bowiem jest produkowane tą samą metodą. Kawior – arcy przysmak, ponieważ ten najsłynniejszy – z bieługi jest praktycznie niedostępny, lepiej skusić się na czerwony, niż posiłkować się podróbkami czarnego. Zestawienie kawioru, chrupkiego pieczywa, małych grzaneczek z dobrym musującym winem jest znakomite. Dla odważnych i zdesperowanych może w tym zestawie pojawić się dobrze zmrożona wódka czysta.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 14 sierpnia

Zakończyła się wyprawa jachtu "Dar Opola" (zwana wyprawą "Koral") na Morze Czerwone. Wyprawą na trasie Aden (start 30.12.1959 r.)-Gdynia dowodził Kapitan Bolesław Kowalski. Plonem wyprawy było tysiące eksponatów, które wzbogaciły pracownie uniwersyteckie
niedziela, 14 sierpnia 1960
Urodził się Adam Wolff, doktor nauk historycznych, profesor Polskiej Akademii Nauk, kapitan jachtowy i żeglarz regatowy, olimpijczyk z 1928 r., współtwórca polskiego żeglarstwa regatowego, autor wielu publikacji żeglarskich
poniedziałek, 14 sierpnia 1899
Z Dżakarty w kierunku Australii wypływa Abel Tasman
czwartek, 14 sierpnia 1642