TYP: a1

Nalewka z rogača i planowanie rejsu

sobota, 13 kwietnia 2013
MZ

Swoje uczucie do Chorwacji, przechodzące czasem w fascynację i bezkrytyczne zauroczenie, Marcin tłumaczył genetyką. I było coś na rzeczy, bowiem wśród jego nie tak znowu odległych przodków znaleźć można seeaspiranta Michała Wydmuszkę, który lata całe spędził na pokładach c.k. okrętów stacjonujących w ówczesnej Poli.


- Wujek Michał w naszej rodzinie cieszy się zasłużoną sławą – opowiadał znajomym Marcin – Ponoć jeszcze przez parę lat po zakończeniu Wielkiej Wojny, pozostał na tamtejszym wybrzeżu. Mówi się, że na Istrii i okolicach mamy mnóstwo krewnych, takich z nieprawego łoża. Marcin coś jeszcze odziedziczył po swoim przodku. Otóż była to rzetelność w planowaniu każdego ruchu, cecha bez której nie można było zrobić kariery w cesarsko-królewskiej flocie. I tak przed każdym planowanym rejsem Marcin urządzał spotkanie, podczas którego rozpatrywał wszystkie warianty podróży, uwzględniając siłę i kierunki wiatrów, rodzaj pogody, ilość godzin słonecznych, wysokość fal i Bóg jedynie wie co jeszcze.


Znajomi, którzy mieli brać udział w tej żeglarskiej przygodzie i którzy na owe projektowanie wyprawy zostali zaproszeni, ze spokojem przyjmowali owo „szaleństwo planowania”. Podchodzili do tego z ironią, bowiem doświadczenie wyniesione z poprzednich rejsów wskazywało, że i tak wszystko odbędzie się inaczej, niż według snutych w warunkach lądowych pomysłów możliwych tras. Znosili to bezboleśnie, bo niewątpliwą atrakcją tych wielogodzinnych nasiadówek, były znakomite nalewki, jakie serwował gospodarz. Jedną z nich jak sam twierdził zawdzięczał wspomnianemu przodkowi, który przepis na nią przywiózł przed wielu laty właśnie z Chorwacji. Była to nalewka na rogaču, czyli na owocach zwanych w Polsce „chlebem świętojańskim”.

 

Nalewka na rogaču

Do słoika wkładamy kilka połamanych strąków chleba świętojańskiego, czyli owego zwanego po chorwacku rogača. Teraz należy wsypać do tego naczynia trochę cukru i całość zalać mocną wódką. Oczywiście najlepiej by była to chorwacka „loza”, czyli destylat z wytłoków winogron. Jeśli „lozy” nie mamy wystarczy dobra polska czysta wódka, wzbogacona odrobiną spirytusu. Odstawiamy mocno zamknięty słoik w ciemne miejsce i czekamy co najmniej miesiąc. Po tym czasie przelewamy zawartość do karafki. Do środka wkładamy cały strąk rogača. Sprawdzamy czy płyn jest dostatecznie mocny i słodki. W razie potrzeby przyprawiamy odrobiną cukru, możemy go wzmocnić też spirytusem, jeśli była taka potrzeba, to po „dosmaczeniu” odczekujemy jeszcze przez parę dni aby całość się „przegryzła”.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 29 czerwca

Wystartował ze Świnoujścia s/y "Asterias" pod dowództwem Kapitana Aleksandra Lipińskiego w rejs dookoła świata na trasie Świnoujście, Bermudy, Kanał Panamski, Tahiti, Australia, Mauritius, Kapsztad, Świnoujście.
wtorek, 29 czerwca 1976
W kolejnych regatach Bermudy-Europa z metą w hiszpańskim porcie Bayona wziął udział "Dar Szczecina" z Kapitanem Jerzym Kraszewskim.
czwartek, 29 czerwca 1972
Z Helu wyruszył s/y "Freya" z Kpt. Dariuszem Boguckim; żeglarze dotarli do portu Godthab na Grenlandii i powrócili do kraju 19 września.
niedziela, 29 czerwca 1969
Wyruszył w pierwszy rejs 300-tonowy flagowy statek szkolny ZHP "Zawisza Czarny" pod Kapitanem Mariuszem Zaruskim; trasa wiodła z Gdyni do Kopenhagi, Londynu, Antwerpii, Amsterdamu i z powrotem do Gdyni.
sobota, 29 czerwca 1935
W Greenock wodowany został herbaciany kliper "Ariel", m.in. uczestnik regat kliprów w 1866 r., w których startowały trzy najsłynniejsze klipry "Teaping", "Ariel", "Serica"; trasę z Fu-czou do Londynu pokonały w 99 dni; zwyciężył "Teaping" z przewagą 12 mi
czwartek, 29 czerwca 1865