TYP: a1

Zielone curry z kurczaka

sobota, 2 marca 2013
MZ

Marzenie Marcina wreszcie się spełniło. Od dawna myślał o rejsie po egzotycznych wodach Tajlandii. Jednak na przeszkodzie stawała za każdym razem rzecz prozaiczna i przyziemna, a mianowicie banalny brak gotówki. Nic w tym zatem dziwnego, że kiedy niespodziewanie spłynęło na niego bogactwo w postaci spadku po dalekim krewnym, to pierwszą rzeczą jaką uczynił, było wyczarterowanie jachtu, kupienie biletów lotniczych oraz zgromadzenie grupki przyjaciół, równie jak on spragnionych przygody.


Rejs udał się znakomicie, peregrynowali zaciszne zatoki, wspomagani sprzyjającym wiatrem cięli fale tajskich wód. Jednym słowem bawili się świetnie. Jedna rzecz tylko zastanawiała kolegów Marcina. Otóż gdy tylko cumowali w jakimś porcie, Marcin niezwłocznie samotnie wyprawiał się na ląd, znikając na długie godziny. Ponieważ był znany z niepohamowanego temperamentu i uwielbienia płci pięknej, to zrozumiałe były ironiczne komentarze, które snuli jego przyjaciele, podejrzewający go o skwapliwe korzystanie z cielesnych uciech, jakie obficie oferowała Tajlandia. Ale prawda była inna. Marcin wyruszał nie po to, by zdobywać kobiety, lecz żeby poznawać smaki i aromaty Tajlandii. Kosztował rozmaite potrawy jakie oferowały uliczne bary, zanurzał się we wnętrza targowisk. Sycił wzrok barwami, węch zapachami, zdobywał kulinarną wiedzę. I stało się tak, że po powrocie z rejsu imponował wszystkim zdobytymi umiejętnościami, a wykonane przez niego zielone curry z kurczaka powszechnie okrzyknięto daniem genialnym.

 

Zielone curry z kurczaka

Około pół kilograma udek kurczaka pozbawionych skóry i kości kroimy na kawałki o długości 2-3 centymetrów. Trawę cytrynową, dwie łodygi, po usunięciu twardych zewnętrznych części siekamy bardzo drobno. Dwie szalotki kroimy w cienkie plasterki, siekamy kilka ząbków czosnku i kawałek imbiru, skórkę limonki kroimy w paseczki. Jednego bakłażana kroimy w kostkę o wielkości około dwóch centymetrów. Rozgrzewamy wok, wrzucamy do rozgrzanego dwie do trzech łyżek zielonej pasty curry, smażymy mieszając. Po mniej więcej trzech minutach dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy, aby wszystkie kawałki pastą się pokryły. Po chwili dodajemy trawę cytrynową, czosnek, imbir, szalotkę i skórkę z limonki oraz łyżkę sosu rybnego, odrobinę cukru, przyprawiamy solą i smażymy jeszcze przez minutę mieszając. Po tym czasie wkładamy pokrojonego bakłażana, mleko kokosowe z puszki, trochę wody, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu aż kurczak będzie miękki. Curry podajemy posypane siekaną kolendrą i bazylią.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 29 czerwca

Wystartował ze Świnoujścia s/y "Asterias" pod dowództwem Kapitana Aleksandra Lipińskiego w rejs dookoła świata na trasie Świnoujście, Bermudy, Kanał Panamski, Tahiti, Australia, Mauritius, Kapsztad, Świnoujście.
wtorek, 29 czerwca 1976
W kolejnych regatach Bermudy-Europa z metą w hiszpańskim porcie Bayona wziął udział "Dar Szczecina" z Kapitanem Jerzym Kraszewskim.
czwartek, 29 czerwca 1972
Z Helu wyruszył s/y "Freya" z Kpt. Dariuszem Boguckim; żeglarze dotarli do portu Godthab na Grenlandii i powrócili do kraju 19 września.
niedziela, 29 czerwca 1969
Wyruszył w pierwszy rejs 300-tonowy flagowy statek szkolny ZHP "Zawisza Czarny" pod Kapitanem Mariuszem Zaruskim; trasa wiodła z Gdyni do Kopenhagi, Londynu, Antwerpii, Amsterdamu i z powrotem do Gdyni.
sobota, 29 czerwca 1935
W Greenock wodowany został herbaciany kliper "Ariel", m.in. uczestnik regat kliprów w 1866 r., w których startowały trzy najsłynniejsze klipry "Teaping", "Ariel", "Serica"; trasę z Fu-czou do Londynu pokonały w 99 dni; zwyciężył "Teaping" z przewagą 12 mi
czwartek, 29 czerwca 1865