TYP: a1

Śledzie Wingertowej

sobota, 5 maja 2012
MZ

Arek przez lata marzył o własnym jachcie. Nie zniechęcały go opinie przyjaciół, którzy starali mu się ten „wariacki” pomysł wybić z głowy, udowadniając, że o wiele prościej i taniej jest jacht czarterować.

Argumenty były racjonalne, zwłaszcza jeden, który powtarzał mu do znudzenia Wojtek – przez jaki czas, będziesz Arku w ciągu roku ze swego stateczku korzystać, policz koszty utrzymania, opłaty za miejsce w marinie, konieczność remontów, bieżącej konserwacji. Trzeba być krezusem, aby sobie pozwolić na taką ekstrawagancję. Arek słuchał tego w milczeniu, ale nie rezygnował ze swego marzenia. Mało tego, udało mu się namówić kilku znajomych, aby razem z nim podjęli się karkołomnego zadania. Budowa trwała kilka lat. Współbudowniczowie wykruszali się, zniechęceni trudnościami, ale Arek twardo stał przy swoim. Wreszcie sukces – budowa została ukończona. Ale to nie był koniec kłopotów, teraz Arek musiał załatwić formalności rejestracyjne, to też sporo trwało. Nadszedł czas na dziewiczy rejs. Razem z tymi, którzy trwali przy nim do końca wyruszył na podbój Bałtyku. Jacht okazał się być całkiem dzielnym i wygodnym. Żegluga zapowiadała się przyjemnie, słońce przygrzewało, wiatr wiał tyle ile trzeba, jachcik pokonywał fale. Minęli Bornholm, który teoretycznie miał być celem podróży, a wtedy zdecydowali się płynąć dalej – do Szwecji. Nie martwili się o posiłki, bowiem zabrali ze sobą na pokład pokaźne wiaderko świeżo przygotowanych słynnych śledzi Wingertowej. Pani Wingertowa mieszkająca w Międzyzdrojach kibicowała od dawna budowie jachtu i otoczyła Arka iście matczyną opieką. Gdy tylko dowiedziała się o planowanym dziewiczym rejsie, wybrała się do znajomych rybaków po sporą partię właśnie złowionych śledzi. W ich przygotowaniu osiągnęła mistrzostwo. Słońce, jacht, Bałtyk, wiatr i śledzie Wingertowej – życie może być piękne.

Śledzie Wingertowej

Śledzie sprawić, opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić na niewielkie kawałki. Śledzie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim śledzie, do momentu aż się zrumienią. Przygotować marynatę – woda, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy, ocet i trochę oleju. Proporcje i ilość dobrać według uznania, marynaty ma być tyle aby przykryła śledzie. Marynatę gotujemy przez chwilę, śledzie układamy w głębokim naczyniu, przekładając je posiekaną cebulą i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy na kilka dni.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 13 maja

Timothy Severin wraz z czterema towarzyszami na tratwie z bambusa o nazwie "Hsu-Fu" wyruszył z okolic Hanoi przez Pacyfik; około 1000 Mm od wybrzeża Karoliny, w 104 dniu żeglugi, tratwa się rozpadła, a załogę uratował amerykański Coast Guard.
czwartek, 13 maja 1993
Timothy Severin wraz z czterema towarzyszami na tratwie z bambusa o nazwie "Hsu-Fu" wyruszył z okolic Hanoi przez Pacyfik; około 1000 Mm od wybrzeża Karoliny, w 104 dniu żeglugi, tratwa się rozpadła, a załogę uratował amerykański Coast Guard.
czwartek, 13 maja 1993
Odpłynął w swój ostatni rejs do Hilo Stan Hugill, człowiek legenda; mając 16 lat zamustrował na swój pierwszy żaglowiec, na kilkunastu kolejnych przepływał własną młodość, później jako zawodowy szantymen bywał na wszystkich morzach i oceanach. Śpiewał, pi
środa, 13 maja 1992
W Lysaller umiera Fritjof Nansen (ur. w 1861 r.) - norweski oceanograf i badacz polarny; m.in. zorganizował ekspedycję na statku "Fram", aby dowieść swojej tezy o istnieniu morskiego prądu polarnego płynącego ku wschodnim wybrzeżom Grenlandii.
wtorek, 13 maja 1930
W Świnoujściu nastąpił start s/y "Witeź II" z Kapitanem Emilem Żychiewiczem do rejsu do Islandii. Był to pierwszy rejs polskiego jachtu do stolicy Islandii. Rejs zakończył się 12.07.1959 r. po przebyciu 3767 Mm.
środa, 13 maja 1959