TYP: a1

Pieczone Dorady

sobota, 13 listopada 2010
ZM
Ten widok jest dobrze znany wszystkim żeglującym po Adriatyku. Małe rybackie łódki wracają rano z połowu. Właśnie zebrali sieci stawiane wieczorem, z reguły coś w nie się złapało.

Dorady

Można wtedy podpłynąć do takiej łódki i po krótkich negocjacjach zaopatrzyć się w świeżą rybę. (Najczęściej cena jaką przyjdzie nam zapłacić będzie znacząco niższa od kwoty z jaką byśmy się spotkali na rybnym targu.) Zdobycz należy oskrobać z łusek, co najlepiej jest zrobić jeszcze przed patroszeniem. Aby uniknąć pochlapania całego pokładu, a co za tym idzie zamienienia naszego jachtu w cuchnący rybą kuter rybacki, najlepiej jest proces skrobania przeprowadzić w misce z wodą. Potem w tejże misce ryby patroszymy a to co po patroszeniu w misce zostanie, wylewamy za burtę – to odpadki ekologiczne, z którymi natychmiast rozprawią się morskie żyjątka. Sprawione ryby – w tym wypadku dorady, w Chorwacji zwane oradami – solimy, do ich wnętrza wkładamy gałązkę rozmarynu, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy w chłodne miejsce.

Dorada

Następna czynność to wyznaczenie wśród załogi osoby, która obierze ziemniaki, tak około kilograma, i ze dwie cebule. Aby przygotowanie posiłku nie trwało zbyt długo proponuję obrane ziemniaki krótko ugotować, ale nie do miękkości, jeno tak aby zostały twarde – gotować około 10 min. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w ćwiartki, podobnie czynimy z cebulami. Teraz trzeba odnaleźć jakieś naczynie do zapiekania, wkładamy do niego ziemniaki, cebulę, parę ząbków czosnku i gałązkę rozmarynu, wszystko to polewamy dwiema łyżkami oliwy. Bierzemy butelkę białego wytrawnego wina, napełniamy kieliszek i dla poprawienia sobie humoru – wypijamy. Nalewamy drugi kieliszek i tym razem jego zawartość wlewamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy naczynie pokrywką, jeśli jej nie ma, to zamiast pokrywki bierzemy folię aluminiową. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika. (Jeśli piekarnika na naszym jachcie nie ma, to wtedy zamiast naczynia do zapiekania bierzemy patelnię i starannie ją przykrywając stawiamy na palniku.) Po mniej więcej pół godzinie podnosimy przykrywkę i do naczynia wkładamy ryby, możemy teraz dodać kilka pokrojonych w  ćwiartki  pomidorów, sprawdzamy czy nie należy dolać odrobiny oliwy i wina, posypujemy ryby białym, świeżo zmielonym pieprzem, jeśli trzeba to całość dosalamy i ponownie przykrywamy. Kiedy ryby nam się lekko zrumienią, a powinno to nastąpić po około 20 minutach – podajemy na stół.

Dorady
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 29 czerwca

Wystartował ze Świnoujścia s/y "Asterias" pod dowództwem Kapitana Aleksandra Lipińskiego w rejs dookoła świata na trasie Świnoujście, Bermudy, Kanał Panamski, Tahiti, Australia, Mauritius, Kapsztad, Świnoujście.
wtorek, 29 czerwca 1976
W kolejnych regatach Bermudy-Europa z metą w hiszpańskim porcie Bayona wziął udział "Dar Szczecina" z Kapitanem Jerzym Kraszewskim.
czwartek, 29 czerwca 1972
Z Helu wyruszył s/y "Freya" z Kpt. Dariuszem Boguckim; żeglarze dotarli do portu Godthab na Grenlandii i powrócili do kraju 19 września.
niedziela, 29 czerwca 1969
Wyruszył w pierwszy rejs 300-tonowy flagowy statek szkolny ZHP "Zawisza Czarny" pod Kapitanem Mariuszem Zaruskim; trasa wiodła z Gdyni do Kopenhagi, Londynu, Antwerpii, Amsterdamu i z powrotem do Gdyni.
sobota, 29 czerwca 1935
W Greenock wodowany został herbaciany kliper "Ariel", m.in. uczestnik regat kliprów w 1866 r., w których startowały trzy najsłynniejsze klipry "Teaping", "Ariel", "Serica"; trasę z Fu-czou do Londynu pokonały w 99 dni; zwyciężył "Teaping" z przewagą 12 mi
czwartek, 29 czerwca 1865