TYP: a1

Chili con carne

sobota, 8 stycznia 2011
MZ

Ta potrawa, choć wymagająca jednak trochę czasu, może być śmiało wykonywana na jachcie, bowiem jest klasycznym daniem jednogarnkowym, czyli „eintopfem”, a takie przecież najchętniej podczas rejsu serwujemy.

Wspomnę jeszcze, że jej wariacje przeróżne, można spotkać praktycznie na całym świecie, ukryte pod różnymi nazwami, których, z braku dostatecznej ilości lecytyny w organizmie, nie pomnę. Także podczas rejsu w Czarnogórze, w niektórych barach serwujących dania z grilla i tamtejsze właśnie jednogarnkowe potrawy, na coś podobnego natrafiłem. Stały na brzegu rozpalonego grilla w niewielkich glinianych miskach i co należy dodać, były pyszne, a kosztowały niedużo.

Trzeba zatem zdobyć trochę ciemnej fasoli, parę papryk kolorowych, w tym co najmniej jedno chili, nieco cebuli i oczywiście czosnek, puszkę pomidorów, oraz kawałek nietłustego mięsa wołowego. Jeżeli chcemy kogoś z załogi za jakieś przewinienie ukarać to nakazujemy mu ów kawałek mięsa drobno, ale naprawdę drobno pokroić, w kostkę o wielkości nie przekraczającej jednego centymetra. Jeżeli nie jesteśmy okrutnikiem, kupujemy mięso zmielone.

Chili con carne

Produkcję dania rozpoczynamy dzień wcześniej, mocząc fasolę, musi ona swoje odstać w wodzie – innym wyjściem jest zaopatrzenie się w fasolę w puszce, ale tego nie polecam. Namoczoną fasolę stawiamy na gazie i zaczynamy gotować - tu trzeba pamiętać, żeby fasoli nie solić, aż do momentu kiedy zmięknie, bo zostanie twarda. Drobno pokrajaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną w dużym garnku oliwę, szklimy, dodajemy czosnek posiekany, pokrojone na kawałki papryki i chili, dusimy wszystko razem. Teraz zawartość garnka uzupełniamy mięsem, solimy i przez parę minut – wszystko razem smażymy, możemy teraz dodać ostrej papryki w proszku i trochę zmielonego kminu rzymskiego. Jeśli uznamy, że już wystarczająco wszystko się podsmażyło, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy odrobiną wody, lub wywarem z kostki rosołowej i gotujemy. Po około godzinie, wsypujemy do garnka ugotowaną fasolę i jeszcze przez jakieś pół godziny dusimy od czasu do czasu sprawdzając czy nie należy naszego dania jeszcze odrobinę doprawić.

Jak już wspomniałem, potrawa ta ma wiele wariantów, można dodać więcej papryki, uzupełnić pokrojonym selerem naciowym, oprócz cebuli zastosować pory – to pozostawiamy wyobraźni kucharza, jedno jest pewne – nasze chili powinno być ostre!

I jeszcze jedna uwaga – można dla większego efektu kolorystycznego i smakowego, zastosować kilka rodzajów fasoli – ale trzeba pamiętać, aby gotować je osobno.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 13 maja

Timothy Severin wraz z czterema towarzyszami na tratwie z bambusa o nazwie "Hsu-Fu" wyruszył z okolic Hanoi przez Pacyfik; około 1000 Mm od wybrzeża Karoliny, w 104 dniu żeglugi, tratwa się rozpadła, a załogę uratował amerykański Coast Guard.
czwartek, 13 maja 1993
Timothy Severin wraz z czterema towarzyszami na tratwie z bambusa o nazwie "Hsu-Fu" wyruszył z okolic Hanoi przez Pacyfik; około 1000 Mm od wybrzeża Karoliny, w 104 dniu żeglugi, tratwa się rozpadła, a załogę uratował amerykański Coast Guard.
czwartek, 13 maja 1993
Odpłynął w swój ostatni rejs do Hilo Stan Hugill, człowiek legenda; mając 16 lat zamustrował na swój pierwszy żaglowiec, na kilkunastu kolejnych przepływał własną młodość, później jako zawodowy szantymen bywał na wszystkich morzach i oceanach. Śpiewał, pi
środa, 13 maja 1992
W Lysaller umiera Fritjof Nansen (ur. w 1861 r.) - norweski oceanograf i badacz polarny; m.in. zorganizował ekspedycję na statku "Fram", aby dowieść swojej tezy o istnieniu morskiego prądu polarnego płynącego ku wschodnim wybrzeżom Grenlandii.
wtorek, 13 maja 1930
W Świnoujściu nastąpił start s/y "Witeź II" z Kapitanem Emilem Żychiewiczem do rejsu do Islandii. Był to pierwszy rejs polskiego jachtu do stolicy Islandii. Rejs zakończył się 12.07.1959 r. po przebyciu 3767 Mm.
środa, 13 maja 1959