TYP: a1

Ryż wołowy z laboratorium – czy zagości w żeglarskim menu?

poniedziałek, 4 marca 2024
Hanka Ciężadło

Danie opracowali naukowcy, nie kucharze, dlatego od razu zaznaczamy, że nie chodzi tutaj o ryż z wołowiną – tylko o ryż wołowy. Różnica jest kolosalna i widoczna już na pierwszy rzut oka, bowiem danie ma mało męski, różowawy odcień, a smakuje… no cóż. Podobno wołowiną – i, z niewyjaśnionych przyczyn, migdałami. Czy to się przyjmie – i czy będzie w stanie zrewolucjonizować żeglarskie menu?

Co się jada na morzu?

To zależy. Na większych jednostkach, na których pracuje kuk z prawdziwego zdarzenia, posiłki bywają naprawdę znakomite, jednak podczas wakacji na niewielkim pływadełku bywa już bardzo różnie. Czy zatem takie wynalazki, jak wołowy ryż, wejdą niedługo na stałe do żeglarskiego menu i na zawsze uwolnią nas od chińskich zupek oraz makaronów z sosem?

Próbując znaleźć odpowiedź na to pytanie, warto wyjść od wyjaśnienia, czym dokładnie ma być ryż wołowy. Mówiąc najprościej, jest to hybryda  a więc nie GMO – wygenerowana w wyniku procesu hodowli komórkowej. W efekcie powstaje wysokobiałkowa, zrównoważona ekologicznie żywność, która ma stanowić alternatywę dla mięsa i uratować planetę – a może i rejs, bowiem głodni żeglarze, to kiepscy żeglarze.

Jak to się robi?

Przepis na wołowy ryż jest stosunkowo prosty: wystarczy wprowadzić komórki macierzyste mięśni i tłuszczu krów do ziaren ryżu, zostawić to wszystko na szalce Petriego i cierpliwie poczekać.

Ziarenka ryżu (tego „zwykłego”, nie wołowego) są dość mocno porowate, dlatego komórki zwierzęce mają sporo miejsca, by w nich rosnąć. Na wypadek jednak, gdyby to było zbyt mało, uczeni wzbogacili całość żelatyną rybną, która zwiększa przyczepność komórek mięsnych.

Jakkolwiek to brzmi, warto podkreślić, że nie ma w tym przypadku mowy o zmianie DNA ryżu ani wołowiny – nie jest to więc GMO, do którego wiele osób podchodzi z rezerwą.

Kto to wymyślił?

Twórcami wołowego ryżu są naukowcy z Uniwersytetu Yonsei, którzy pochwalili się swoim wynalazkiem na łamach czasopisma Matter. Co ważne, podkreślają oni, że ich ryż wcale nie jest taki dziwaczny, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Inspiracja do jego stworzenia miało być bowiem, dostępne już w Singapurze, mięso hodowane w laboratorium na bazie białka teksturowanego pochodzącego z ziaren soi.

Czy to się przyjmie? Zobaczymy. Z pewnością estetyka pozostawia nieco do życzenia, ale jeśli danie będzie odżywcze i łatwe w przygotowaniu oraz obróbce, to kto wie – może w przyszłości zajmie ono czołowe miejsce w żeglarskim menu.   

 

Tagi: ryż, ryż wołowy, ekologia, ciekawostki, jedzenie
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 29 czerwca

Wystartował ze Świnoujścia s/y "Asterias" pod dowództwem Kapitana Aleksandra Lipińskiego w rejs dookoła świata na trasie Świnoujście, Bermudy, Kanał Panamski, Tahiti, Australia, Mauritius, Kapsztad, Świnoujście.
wtorek, 29 czerwca 1976
W kolejnych regatach Bermudy-Europa z metą w hiszpańskim porcie Bayona wziął udział "Dar Szczecina" z Kapitanem Jerzym Kraszewskim.
czwartek, 29 czerwca 1972
Z Helu wyruszył s/y "Freya" z Kpt. Dariuszem Boguckim; żeglarze dotarli do portu Godthab na Grenlandii i powrócili do kraju 19 września.
niedziela, 29 czerwca 1969
Wyruszył w pierwszy rejs 300-tonowy flagowy statek szkolny ZHP "Zawisza Czarny" pod Kapitanem Mariuszem Zaruskim; trasa wiodła z Gdyni do Kopenhagi, Londynu, Antwerpii, Amsterdamu i z powrotem do Gdyni.
sobota, 29 czerwca 1935
W Greenock wodowany został herbaciany kliper "Ariel", m.in. uczestnik regat kliprów w 1866 r., w których startowały trzy najsłynniejsze klipry "Teaping", "Ariel", "Serica"; trasę z Fu-czou do Londynu pokonały w 99 dni; zwyciężył "Teaping" z przewagą 12 mi
czwartek, 29 czerwca 1865