TYP: a1

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

sobota, 25 grudnia 2010
TJ
Kiedy brakuje Ci czasu, kiedy chcesz zrobić coś dobrego a zarazem prostego nie ma chyba lepszego dania niż makaron, ze szpinakiem i serem pleśniowym. Danie wręcz banale w przygotowaniu.

Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku (450 - 500g)
makaronu 500 g (może być np penne)
ser pleśniowy np lazur turek niebieski
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Rozbij mrożonkę na małe kawałki, a następnie wrzuć całą zawartość opakowania na rozgrzany olej. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie, do osolonej gotującej się wody wrzuć makaron. Gdy szpinak już zmięknie, przypraw go solą i pieprzem, a na koniec, tuż po zdjęciu z kuchenki, dodaj do niego kawałki sera pleśniowego. Makaron przełóż na talerze, wyłóż na niego przygotowany szpinak i gotowe!

Rada:
Podczas podróży z mrożonkami rożnie bywa. Możemy zakupić oczywiście świeży szpinak. Jak go przyrządzić?
Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią mokrych po myciu liści szpinaku.
Mieszaj szpinak przekładając jego warstwy z dołu do góry. Szpinak jest gotowy gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 min.
Pamiętajcie, aby dokładnie wypłukać szpinak. Nie ma nic gorszego niż ziarenka piasku w daniu głównym.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 18 maja

Do Southampton dopływa na "Aviva Challenge" Dee Caffari kończąc rejs wokół świata bez zawijania do portów (178 dni, 3 godziny, 5 minut, 36 sekund).
czwartek, 18 maja 2006
W rejs na Morze Czarne wyruszył s/y "Roztocze" z Kpt. Tadeuszem Zawadzkim; etap powrotny zakończony w listopadzie prowadził Kpt. Ziemowit Barański.
sobota, 18 maja 1974
Angielska dziennikarka Ann Davison wyruszyła z Plymouth w samotną podróż na trasie Duarnez - Vigo - Gibraltar - Casablanka - Wyspy Kanaryjskie - Portsmouth (Dominikana) - Nassau (Bahama) - Miami - wewnętrznymi drogami wodnymi do Norfolk (Wirginia) - Nowy
niedziela, 18 maja 1952