TYP: a1

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

sobota, 25 grudnia 2010
TJ
Kiedy brakuje Ci czasu, kiedy chcesz zrobić coś dobrego a zarazem prostego nie ma chyba lepszego dania niż makaron, ze szpinakiem i serem pleśniowym. Danie wręcz banale w przygotowaniu.

Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku (450 - 500g)
makaronu 500 g (może być np penne)
ser pleśniowy np lazur turek niebieski
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Rozbij mrożonkę na małe kawałki, a następnie wrzuć całą zawartość opakowania na rozgrzany olej. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie, do osolonej gotującej się wody wrzuć makaron. Gdy szpinak już zmięknie, przypraw go solą i pieprzem, a na koniec, tuż po zdjęciu z kuchenki, dodaj do niego kawałki sera pleśniowego. Makaron przełóż na talerze, wyłóż na niego przygotowany szpinak i gotowe!

Rada:
Podczas podróży z mrożonkami rożnie bywa. Możemy zakupić oczywiście świeży szpinak. Jak go przyrządzić?
Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią mokrych po myciu liści szpinaku.
Mieszaj szpinak przekładając jego warstwy z dołu do góry. Szpinak jest gotowy gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 min.
Pamiętajcie, aby dokładnie wypłukać szpinak. Nie ma nic gorszego niż ziarenka piasku w daniu głównym.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 28 listopada

28 listopada 1918 pada rozkaz naczelnika państwa Józefa Piłsudskiego o utworzeniu Polskiej Marynarki Wojennej. Jest on uznawany za akt założycielski marynarki II RP.
czwartek, 28 listopada 1918
Podniesiono banderę na ORP Kormoran
wtorek, 28 listopada 2017
W Stralsundzie żaglowiec "Towariszcz" zostaje przemianowany na "Gorch Focka", wracając do pierwotnej nazwy.
piątek, 28 listopada 2003
Bitwa pod Oliwą między flotą szwedzką i polską, zakończona zwycięstwem Polski.
niedziela, 28 listopada 1627